Zeman: Ve vládě by měli končit až pravomocně odsouzení. S velvyslancem Stropnickým nemá problém

ČTK

raz

Odstupovat by měli spíš až pravomocně odsouzení členové vlády, míní prezident Miloš Zeman. V rozhovoru pro televizi Nova to zdůvodnil tím, že v řadě případů odvolací soud rozhodne jinak než soud prvoinstanční. Vyjádřil se tak k požadavku ČSSD mít v koaliční smlouvě s ANO závazek demise prvoinstančně odsouzených členů vlády. Prezident také uvedl, že vyhoví ministru zahraničí Martinu Stropnickému (ANO), pokud bude chtít odejít na velvyslanecký post.

„Když jsem tento požadavek (ČSSD) slyšel poprvé, tak jsem pokrčil rameny a říkal jsem si nic proti tomu,“ uvedl Zeman. Později si ale prý uvědomil, že odvolací soudy v řadě případů rozsudky nižších instancí nepotvrdí. „Z tohoto důvodu bych spíše zvažoval, ale to už by byla samozřejmost, požadavek na pravomocné odsouzení,“ řekl prezident.

Předsedou možné budoucí menšinové koaliční vlády ČSSD a ANO s podporou komunistů chce zůstat šéf ANO a nynější premiér v demisi Andrej Babiš, který čelí trestnímu stíhání. Babiše policie obvinila z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. Požadavek ČSSD Babiš odmítá, obě strany zahájí nová koaliční vyjednávání ve středu.

ANALÝZA: Čistky, miliardové sliby a tvrdou linii v zahraniční politice. Co stihla Babišova vláda za 90 dnů v demisi?

sinfin.digital