Zeman z roku 98 by to tomu dnešnímu nandal, říká Jurečka. K žalobě se kloní i Votava z ČSSD

Očekávaný tah prezidenta Miloše Zemana, který včera vzkázal, že Michala Šmardu z ČSSD ministrem kultury nejmenuje, dal věci znovu do pohybu. A zatímco opozice hovoří o slabém premiérovi a protiústavním počínání prezidenta, Babišův neoficiální blok tvořený hnutím ANO, komunisty a Okamurovou SPD prezidenta velebí. Opakuje se také scénář, kterému ČSSD v posledních více než patnácti letech čelila mnohokrát: Zeman ji rozkládá a oslabuje.

Zemanovo počínání tuzemskou politickou scénu štěpí. Zároveň se tak zpřehledňuje politický terén v tom smyslu, že se tady zřetelně formují dva soupeřící bloky. Navzdory postupu, který je objektivně vzato daleko za ústavními mantinely, zůstávají příznivci hlavy státu nekriticky loajální. Řeč je o šéfovi komunistů Vojtěchu Filipovi nebo předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. A připomíná se i pro-zemanovská část ČSSD.

Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, ať ho vedení sociální demokracie ze strany klidně vyloučí, ale on že prý za žádnou cenu nedopustí, aby se k moci dostal blok pravicových stran a Piráti. Jak jsme psali včera, v důsledku to znamená, že se Babiš po případné rekonstrukci vlády nebude muset opřít ani o spřízněné poslance SPD, a přesto bude ve sněmovně disponovat většinou.

Dostál: ČSSD můžou zaříznout její vlastní poslanci. Ve sněmovně je alternativní většina

sinfin.digital