Zemana na podzim čeká Čína i Izrael. Tam chce jednat o přesunu ambasády po vzoru USA

ČTK

lup

Prezident Miloš Zeman chce na podzim v Izraeli jednat o přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma a o rozšíření ekonomické spolupráce. Na podzim také plánuje navštívit Čínu, kde je podle něj možné setkání s prezidentem Si Ťin-pchingem. Zeman to řekl v rozhovoru ČTK. Na dotaz ČTK také řekl, že už podepsal pověřovací listiny některých českých velvyslanců.

Zemana čekají ve druhé polovině roku zahraniční cesty do Německa, Izraele nebo Číny. Český prezident se opakovaně vyslovil pro přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uskutečnění takového kroku by byl především na české vládě. Zeman na dotaz, zda vidí stěhování nyní jako reálné, odvětil, že i premiér Andrej Babiš (ANO) podepsal petici žádající přesun.

"Nejedu tam samozřejmě jenom kvůli této záležitosti, ale mimo jiné proto, abych v duchu ekonomické diplomacie usiloval o rozšíření naší spolupráce s Izraelem," dodal. Zdůvodnil to tím, že Izrael je technologickou velmocí. S představiteli palestinské samosprávy se Zeman setkat nechystá.

ANALÝZA: Tajná operace soukromých zpravodajců proti Sorosovi. Kdo a jak pomohl Orbánovi?

sinfin.digital