Zemana za sprostá slova zkritizoval i Babiš. Snižuje úřad prezidenta, vzkázal Bakala

ČTK

luš

Premiér Andrej Babiš (ANO) chápe, že prezidenta Miloše Zemana napadají v souvislosti s Viktorem Koženým či Zdeňkem Bakalou různá slova, pondělní vulgární vyjádření hlavy státu na jejich adresu však není na veřejnosti vhodné. Babiš to řekl dnes poté, co uvedl do úřadu ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Bakala dnes v prohlášení uvedl, že je obtížné adekvátními slovy vyjádřit, jak nebezpečně Zeman svými výrazy snižuje úřad prezidenta. Zemanova slova z živě vysílaného rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál už dříve kritizovali někteří politici.

Zeman mluvil vulgárně v části rozhovoru, kde prozradil jména některých lidí, které vyznamená u příležitosti 28. října. Bývalou předsedkyni Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou, slovenského podnikatele Pavola Krúpu a někdejší novinářku Janu Lorencovou přitom charakterizoval jako bojovníky proti „ekonomickým zmrdům“, za které označil Koženého či Bakalu.

Babiš dnes uvedl, že chápe, že při vyslovení jmen Koženého či Bakaly napadají hlavu státu různá slova. „Nicméně si myslím, že ta slova, co on použil, nejsou samozřejmě na veřejnosti vhodná,“ uvedl. Babiš je podobně jako prezident často kritický k Bakalovu působení ve firmě OKD. Dnes řekl, že Bakala svou činností zdevastoval celý kraj a z firmy vytáhl desítky miliard.

Bakala dnes na Zemana reagoval stručným prohlášením zaslaným do ČTK. „Je obtížné adekvátními slovy vyjádřit, jak nebezpečně Miloš Zeman svými hrubými výrazy snižuje úřad prezidenta ČR,“ uvedl.

sinfin.digital