Zemanem oceněný miliardář Fiľo. Slovenský oligarcha chytá v Česku druhý dech a přátelí se s Hradem

Hlídacípes.org

Tomáš Lemešani

Na Slovensku se jméno Milana Fiľa objevuje především v negativních souvislostech, v Česku však jeho vliv roste. Politickým sponzoringem získal vliv na těch nejvyšších místech, a daří se mu už i v Česku.

Miliardář s majetkem odhadovaným na zhruba 600 milionů eur, tedy asi 16,2 miliardy korun, vyrostl až natolik, že k výročí 100 let Československa převzal po boku dalšího slovenského kontroverzního podnikatele Pavola Krúpy ocenění z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Krúpa podle slov Zemana za to, že „bojuje proti ekonomickým zm*dům“, Fiľo za zásluhy v oblasti umění, coby mecenáš, který provozuje například muzikálové divadlo v domě U Hybernů.

Ocenění lze však připisovat spíše vstřícnému vztahu Milana Fiľa a Zemanova poradce Martina Nejedlého, s nímž se setkává v soukromí a na rodinných oslavách. Fiľo však nevycítil příležitost pouze na Hradě.

Na jím sponzorovaných kulturních akcích a večírcích se opakovaně objevuje i premiér České republiky Andrej Babiš.

Miliardový papír

Ten mu na konci letošního října spolu se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim asistoval například při otevírání nové výrobní linky ružomberské papírny společnosti Mondi SCP.

Příběh radikalizace (III.): Útěk do pouště, odchod do Sýrie. Tudy vedla cesta z Česka k islamistům

sinfin.digital