Zemanovi se Prouza jako nástupce Mládka nemusí líbit, Sobotka má připraveného nečekaného náhradníka

Info.cz

urm

Přestože někteří politici a média očekávají, že odvolaného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka vystřídá ve funkci státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza, nemusí to být nakonec pravda. Podle důvěryhodných zdrojů INFO.CZ Sobotka počítá s tím, že prezident Miloš Zeman může jmenování Prouzy, který nepatří rozhodně mezi jeho oblíbence, odmítnout. Pro takový případ má připravené zcela nečekané jméno.

„Je třeba, aby pan premiér představil panu prezidentovi nejprve důvody, které ho vedly k odvolání ministra průmyslu a obchodu, a také je třeba vyčkat na to, až pan premiér seznámí pana prezidenta s novým personálním návrhem. Je třeba, aby se pan prezident nejprve seznámil s argumenty a návrhy předsedy vlády, a pak teprve se pan prezident rozhodne o svém dalším postupu,“ řekl INFO.CZ mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezidentův mluvčí na twitteru zároveň uvedl, že má Tomáš Prouza blízko k neziskových organizacím, které „účelově útočí na pana prezidenta a přiživují se na ‚boji s propagandou‘“. Jméno Mládkova náhradníka má podle něj zaznít až ve čtvrtek.

Pokud by Zeman jmenování Prouzy odmítl, premiér by podle informací INFO.CZ mohl na místo ministra navrhnout dosavadního náměstka MPO Jiřího Havlíčka. Ten je členem sociální demokracie a má za sebou bohatou kariéru ve státní správě. Celkem tři roky byl šéfem kabinetu ministra průmyslu Milana Urbana.

sinfin.digital