Zemanovi už lidé tolik nevěří, zjistilo CVVM. Pohoršila si i vláda nebo poslanci

ČTK

lup

Důvěra v prezidenta Miloše Zemana v březnu klesla o šest procentních bodů na 50 procent, pohoršila si i vláda, poslanci i hejtmani. S politickou situací v zemi teď není spokojena téměř polovina společnosti. Aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) uvádí, že kabinetu Andreje Babiše nyní důvěřuje 35 procent občanů, zatímco v únoru to bylo 38 procent. Hejtmani se těší důvěře 41 procent respondentů, minulý měsíc jim věřilo 44 procent dotázaných.

Nejvíc lidí dál věří starostům (63 procent) a obecním zastupitelstvům (62 procent). Krajským zastupitelům věří 45 procent Čechů, Senát je nyní důvěryhodný pro 32 procent účastníků průzkumu. Nejhůře je na tom Poslanecká sněmovna, důvěřuje jí jen 27 procent oslovených, což je o pět procentních bodů méně než v březnu.

Oproti loňskému březnu si prezident pohoršil o pět procentních bodů. Naopak krajská zastupitelstva si za uplynulý rok polepšila o sedm procentních bodů a senátoři o čtyři procentní body. Důvěra v ostatní instituce se v meziročním srovnání výrazně nezměnila.

sinfin.digital