Zemanův chorobopis je přísně střežený materiál. Jak je to s našimi citlivými údaji?

Lenka Petrášová

Informace o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana jsou přísně střeženy. Podle deníku Blesk je jeho zdravotní dokumentace z bezpečnostních důvodů pouze na papíře, a nikoliv v elektronické podobě, jak je dnes běžné. „Vedení nemocnice navíc kontroluje i lékaře, kteří se ke složce dostanou,“ napsal deník Blesk. Podle Petra Šustka, koordinátora Centra zdravotnického práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, je to zcela v pořádku. Únikům citlivých informací se ale prý zcela zabránit nedá. „Znám příběh náměstkyně nemocnice, která než se stihla vrátit z vyšetření, už se do jejího zdravotního záznamu podívalo 69 lidí, kteří s jejím zdravotním stavem neměli co do činění. Čistě jen proto, že jsme lidé zvědaví a zajímalo je to,“ říká Šustek.

Co říkáte na to, že zdravotnická dokumentace pana prezidenta je vedena pouze písemně a ne zároveň elektronicky?

Pouze písemné vedení chorobopisu je právně možné a je v pořádku. Můžeme se na to sice dnes dívat jako na ne úplně technicky moderní, nebo jako na nějaký archaismus, ale právně je to zcela v pořádku.

Jaký signál to pak ale dává mně, obyčejnému pacientovi? Znamená to, že z nemocničního systému o mně mohou uniknout nějaké citlivé informace ven?

Upřímně: může se to stát. V rámci vedení elektronické dokumentace, do níž má v rámci nemocnice přístup jakýkoliv zdravotník, byť na své heslo a byť je jeho pohyb v systému monitorovaný, protože vytváří takzvanou elektronickou stopu. To je samozřejmě formální a postižitelné, ale nedá se tomu případnému zneužití vždy zabránit.

Holec: Zemanovo „odcházení“. Manévry kolem prezidenta se zvrhly v ponižující frašku

sinfin.digital