Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zemřel člen Divadla Járy Cimrmana Bořivoj Penc, bylo mu 82 let

Zemřel člen Divadla Járy Cimrmana Bořivoj Penc, bylo mu 82 let

Ve věku 82 let zemřel v úterý v pražské nemocnici herec Bořivoj Penc, který byl 35 let členem Divadla Járy Cimrmana. Penc hrál ve většině her tohoto souboru, ještě před 14 dny se objevil jako král v jedné z jeho nejslavnějších her Dlouhý, Široký a Krátkozraký. Diváci ho znají také jako doktora Vypicha ze Záskoku, Jana Husa z Českého nebe a Hynka z Blaníku.

Bořivoj Penc se narodil 19. ledna 1936. Byl vystudovaný nástrojař, se Zdeňkem Svěrákem se znali od základní školy. Počátkem 80. let ho oslovil ke spolupráci u Cimrmanů. V jednom z rozhovorů Penc vzpomínal, že v začátcích měl obrovskou trému. První představení Němý Bobeš bylo podle něj „na infarkt“.

Vedle divadla hrál i ve filmu, první z těch, ve kterých se objevil, byla Nejistá sezona, který autorská dvojice Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak natočila na sklonku komunistického režimu a ve kterém s humorem, satirickou příchutí i s nádechem nostalgie líčí peripetie malého divadelního souboru s nadřízenými orgány. Značný prostor v něm mají ukázky z her repertoáru Divadla Járy Cimrmana a snímek vycházel ze skutečných událostí kolem oblíbeného divadla.

Penc se dále objevil ve filmech Pražákům, těm je hej, Obecná škola, Lotrando a Zubejda, Vratné lahve nebo Tři bratři. Hrál také v televizních seriálech Bylo nás pět nebo Případy detektivní kanceláře Ostrozrak.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1