Zemřel někdejší poslanec a romský aktivista Ladislav Body. Bylo mu 68 let

ČTK

lup

Ve věku 68 let v sobotu zemřel někdejší poslanec České národní rady a Poslanecké sněmovny Ladislav Body, který nejen v parlamentu hájil zájmy romské menšiny. Na svém webu to dnes uvedl server Romea.cz.

Body byl v prvních porevolučních volbách v roce 1990 zvolen za KSČM do České národní rady, která se po rozpadu federace změnila v Poslaneckou sněmovnu. Mandát obhájil ve volbách v roce 1992 za uskupení Levý blok, které tehdy tvořila KSČM a menší levicové subjekty.

"Zatímco ve volebním období 1990 až 1992 bylo v nejvyšších zákonodárných sborech Československa několik Romů, po volbách roku 1992 byl kvůli propadu Romské občanské iniciativy Ladislav Body jediným romským poslancem českého parlamentu," konstatoval romský web. Ve volbách v roce 1996 Body nekandidoval, o návrat do politiky se pokusil o dva roky později na severočeské kandidátce KDU-ČSL, nebyl ale zvolen.

Do dolní parlamentní komory se tehdy naopak dostala Romka Monika Horáková Mihaličková, předsedkyně vládní meziresortní komise pro romskou komunitu, která kandidovala v Praze za Unii svobody.

sinfin.digital