Žena porodila homosexuálnímu synovi vlastní vnouče. Incest, šílenství, nebo si máme zvykat?

Aneta Černá

Čechy v týdnu zastihla a někdy taky pobouřila zpráva, že se 61letá Američanka rozhodla donosit dítě svému homosexuálnímu synovi a jeho příteli. Cecile Eledgeová z Nebrasky tak porodila vlastní vnučku. Ač se někteří čtenáři nad tímto postupem pohoršovali, v zahraničí je poměrně obvyklý. Z vyjádření odborníků na lékařskou etiku, které INFO.CZ oslovilo, vyplývá, že jde o přijatelnou, nicméně mezní praxi.

Incest. Toto slovo se v kritických komentářích Čechů na sítích objevovalo pod článkem o Cecile Eledgeové asi nejčastěji. Žena se rozhodla, že odnosí a porodí dítě svému synovi Mattheowi, který je homosexuál a s partnerem Elliotem Doughertym nemají peníze na to, aby jim dítě odnosila náhradní matka. Proto se jim nabídla sama budoucí babička. Doughertyho sestra darovala vajíčka, která lékaři oplodnili Mattheowým spermatem a vložili do dělohy jeho matky. A minulý týden bez problémů a v termínu 61letá žena porodila zdravou holčičku.

Zprávu, se kterou přišla například televize BBC v úterý, zachytilo několik českých médií, která většinou plně využila 'klikací' potenciál titulku, že žena porodila vlastní vnučku, kterou zplodila se svým synem. Nabízí se to pochopitelně hned z několika důvodů, které některé čtenáře nenechají v klidu – matce bylo 61 let, odnosila dítě někomu jinému, a tím byl navíc její homosexuální syn. Kombinace těchto tří faktorů učinila zprávu výjimečnou, byť jednotlivě jde o poměrně běžné situace.

Novotná: Odepřít manželství homosexuálům? Můžeme ho pak zakázat třeba i důchodcům

sinfin.digital