Zima: Univerzita Karlova letos odmítla osm čínských univerzit, bojuje se o nového rektora

Jan Januš

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dnes ukončil činnost univerzitního Česko-čínského centra. Kvůli jeho aktivitám se na univerzitu i rektora snášela v poslední době kritika, k rezignaci Zimu vyzvala například bývalá členka rady zmíněného centra, sinoložka Olga Lomová. Současný vztah univerzity k Číně se řešil například i v souvislosti s již vypovězenou partnerskou smlouvou se společností Home Credit. „Čínské univerzity, s nimiž spolupracujeme, jsou prestižní a vysoce hodnocené, spolupracují třeba i s Oxfordem či Cambridge. Řadu partnerství jak s čínskými, tak i jinými univerzitami, které nejsou kvalitní, naopak odmítáme. Jen letos jsme odmítli osm čínských univerzit,“ říká Tomáš Zima ve velkém rozhovoru, který v celém znění vyjde na INFO.CZ během víkendu u příležitosti výročí sametové revoluce.

„Z veřejných prohlášení paní profesorky Lomové jsem smutný, protože jejich výsledkem je jen další eskalace situace, kterou na univerzitě řešíme,“ míní Zima.

„Pokud jde o České-čínské centrum, paní profesorka Lomová seděla v mé pracovně u stejného stolu, u kterého teď vedeme rozhovor, a když měla nějaký problém, tak se to v zápisu objevilo. Jako například teď ke konci svého působení, když měla problém s jedním moderátorem konference. Byla přítomna diskusím v této platformě a znovu říkám, na univerzitě nepůsobil a nepůsobí Konfuciův institut, což je někdy také vnímáno jako určitý politický nástroj,“ uvádí dále rektor Univerzity Karlovy. Olga Lomová jej k rezignaci vyzvala v rozhovoru pro DVTV minulý týden. 

Diskuse o výkladu dějin musí být korektní. Doufám, že se kolegové poučí, říká rektor UK

sinfin.digital