Zimní sezona je zde. Kam s ojetými pneumatikami?

Prezentace klienta

Začíná zimní sezona a s tím i povinnost mít na autě nasazené zimní obutí. Většina řidičů se tak v následujících dnech chystá do servisu, kde jim auto přezují a zkontrolují stav letní sady pneumatik po sezoně. Pokud jsou pneumatiky sjeté nebo poškozené, čeká motoristu nejen nákup nových, ale i likvidace těch starých. Pneumatiky by v žádném případě neměly skončit v popelnici, kontejnerech na tříděný odpad nebo pohozené na veřejném prostranství.

Na pneumatiky se vztahuje zákonná povinnost o zpětném odběru. Ta se týká výrobců, distributorů i koncových prodejců. Odložení starých a ojetých pneumatik v některém z pražských sběrných dvorů je pro řidiče alternativním řešením. „Dle platné legislativy je to výrobek, na který se vztahuje povinnost zajištění zpětného odběru. A pneuservisy či bazary by k odběru pneumatik měly být vybaveny. Sběrné dvory jsou jednou z alternativních možností, jak se správně zbavit vysloužilých pneumatik. Sběrné dvory pneumatiky odebírají v režimu odpadů a při odevzdání je potřeba uhradit drobný poplatek,“ vysvětluje mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Pneumatiky rozhodně do popelnic nepatří

Pražané jsou v odevzdávání pneumatik nejvíce aktivní během měsíců, kdy dochází k jejich povinné výměně. „Naše statistiky jasně ukazují, že nejvíce starých pneumatik je odevzdáno v říjnu a listopadu. Při druhé roční obměně obutí patří mezi silné měsíce duben a květen“, doplňuje statistiky Mana.

Od roku 2013 až do letošního října pracovníci Pražských služeb sebrali na sběrných dvorech více než 465 tun vysloužilých pneumatik. Odevzdané pneumatiky dále putují k dalšímu zpracování a recyklaci. „Pražské služby provozují sedm sběrných dvorů, kde je možné staré pneumatiky odevzdat. Odložení jedné pneumatiky z osobního automobilu v našem sběrném dvoře přijde na třicet korun bez DPH,“ řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Ceny v ostatních sběrných dvorech se v rámci metropole mohou lišit. Podle magistrátu záleží na konkrétním provozovateli. Částky se obvykle pohybují v rozmezí 25 –100 Kč za kus. Na ostatních sběrných dvorech bylo od ledna do září 2017 odevzdáno více než 849 tun pneumatik.

Sbírají se pneumatiky z osobních i nákladních aut

Recyklace a ekologická likvidace pneumatik je úkolem specializované firmy. Pražské služby proto neevidují typy jednotlivých pneumatik. „Obecně lze říci, že převažuje obutí osobních a užitkových aut s maximální hmotností do 3500 kilogramů,“ dodal závěrem Radim Mana.

Množství odevzdaných pneumatik ve sběrných dvorech Pražských služeb

2013      88 t

2014      82 t

2015      98 t

2016      96 t

2017      101,08 t *

*leden – říjen 2017

Ostatní SD na území metropole

2013      198, 7 t

2014      196, 7 t

2015      176, 7 t

2016      164, 2 t

2017      112, 7 t*

*leden – září 2017

sinfin.digital