Zimola: Chci od Babiše písemně, že nás nepodvede. A věřím, že Sobotka nevyvolá rebelii

Markéta Žižková

Jiří Zimola jako nový první místopředseda ČSSD tráví současné dny vyjednáváním s ANO o vládní koalici. Po silnějším partnerovi by případně chtěl i písemné pojistky. To ale nic nemění na tom, že v sociální demokracii jsou i lidé, kteří by chtěli rovnou odejít do opozice. Jedním z nich je bývalý premiér a expředseda strany Bohuslav Sobotka. „Já jsem jeho slova pochopil jako vyjádření nikoliv poslance, ale člena ČSSD. A jakožto takové musím respektovat právo jednoho každého člena na jeho názor, který může projevit ve vnitrostranickém hlasování o naší účasti, či neúčasti na vládě. Ale pak je tu ta druhá část. A ta hovoří o určité stranické disciplíně a respektování názorů většiny. Čili já chci věřit, že každý poslanec, včetně pana Sobotky, bude poté morálně vázán názorem většiny. A když ta rozhodne jinak, než on si přeje, tak myslím, že by měl poté tento názor většiny projevit i v hlasování,“ popisuje Zimola v rozhovoru pro INFO.CZ. Tlačí ANO na sociální demokraty přes personální čistky na ministerstvech? A jak s novým vedením ČSSD komunikuje to předešlé? Čtěte v rozhovoru. 

Jak pokračuje vaše vyjednávání s ANO? Platí, že je chcete uzavřít do konce března?

Je to ambice, se kterou do jednání jdeme. Je možné, že se na některých programových bodech nebo třeba následně i personálních záležitostech trochu zastavíme. To ukáže čas. V tento moment bychom skutečně chtěli – i v zájmu stability České republiky – vést jednání co možná nejefektivněji. Neznamená to ale, že je chceme vést pouze rychle a bez pořádného projednání. Já sám jsem přesvědčen o tom, že je lépe věnovat tomu více času než to uzavřít s nejasnými závěry a pak se hádat.

Na základě jednání, která proběhla, už tušíte, kde by mohlo dojít ke zdržení?

My jsme požádali naše experty v rámci odborných témat o konzultace a aby si prošli jak program hnutí ANO, tak zejména programové prohlášení vlády. Seznali jsme, že v mnoha bodech jsou si naše programové cíle velmi blízké. To se týká oblasti dopravy, sociálních věcí, zdravotnictví i školství. Kde se rozcházíme, je samozřejmě záležitost ekonomiky státu. ČSSD jde na jednání s cílem zavedení sektorové daně a větší progrese pro lidi s vysokými příjmy. Tam hnutí ANO ústy pana premiéra Babiše opakovaně říká, že touto cestou není připraveno jít.

Zmiňujete expertní skupiny. Ty si ale v minulosti stěžovaly, že nejsou v rámci sociální demokracie příliš slyšet.

Chvíli před sjezdem vznikla i platforma představitelů těchto odborných skupin, kde si mluvčí stěžovali na to, že jejich hlas nebyl tolik slyšet. Já to přikládám tomu, že kompetentní místopředsedové, v tomto případě to byla paní Marksová, na to i s ohledem na vedení ministerstev neměli tolik času. A je to škoda, protože my odborníky v sociální demokracii máme a určitě je dobré se jich ptát.

Vy jste od sjezdu dostali mantinely, v rámci kterých můžete vyjednávat. Jak moc se vám to zatím daří?

My jsme skutečně vedeni sjezdovým usnesením, které se jednak vyjadřuje k osobě trestně stíhaného politika ve vládě, v tomto případě pana Babiše, ale současně nám delegáti sjezdu, coby nově zvolenému tandemu ve vedení, dali mandát k jednání. My proto chceme jednání vést maximálně zodpovědně, především s důrazem na naplnění prioritních politických cílů. Pochopitelně, že v další fázi k tomu mohou přibýt i otázky personálního charakteru, tedy obsazování jednotlivých ministerstev. Na to je ještě čas. Vše může skončit i tak, že hnutí ANO nebude ochotno akceptovat sice menšího koaličního partnera, ale bezesporu důležitého. A pak můžeme předkládat sjezdu k posouzení i variantu odchodu do opozice.

Vy chcete po ANO i určitou písemnou záruku, že by vás případně jako silnější koaliční partner nepřehlasovávalo. Už jste o tom jednali přímo s hnutím?

Já jsem člověk, který se zabýval historií, a vím, že mnoho smluv se ukázalo jako bezcenný cár papíru, i když byly předtím slavnostně oznamovány. I proto nemáme přílišnou důvěru v to, že zrovna jeden každý papír, který podepíšeme, nutně musí také být stoprocentně plněn. Takový naivka opravdu nejsem. Z druhé strany je přece jen dobré, když si partneři svým podpisem jednoznačně definují parametry spolupráce. I pro případ, kdyby snad pak mělo někdy v budoucnu dojít k nějakým dohadům, aby se ten papír mohl vytáhnout a jednoznačně dokázat, že nevymáháme po svém partnerovi něco, co nechtěl nikdy dopustit. Proto jsme pro písemné garance. Myslím, že pokud jde někdo do koaliční spolupráce s cílem svého partnera nepodvádět, pan Babiš by asi řekl „neojebávat“, tak by přece neměl mít problém něco takového podepsat.

sinfin.digital