„Zrůdnost, která nesmí být zapomenuta.“ Stovky lidí včetně Babiše si v Ležákách připomněly vypálení obce nacisty

ČTK

luš

Stovky lidí se dnes zúčastnily pietního aktu, který připomněl 76. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty, a uctily památku 52 vyvražděných obyvatel obce. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení Lidic. Premiér Andrej Babiš v projevu vyzdvihl důležitost NATO a EU pro uchování míru v Evropě.

Připomněl, že Ležáky jsou místem tragédie, která se nesmí opakovat. „Atmosféra tohoto místa je velmi působivá. Přesto zde dosud leží tíha smutku tragédie, která se tu v červnu roku 1942 odehrála. Byla to zrůdnost, která nesmí být nikdy zapomenuta,“ řekl Babiš.

„Važme si toho, že spory a možné konflikty v Evropě dnes řešíme a budeme řešit jednáním, konsenzem a dialogem v rámci EU, která je především projektem míru a spolupráce. Posilujme NATO a buďme v něm spolehliví a aktivní, ať se žádná válka do Evropy ani k nám už nikdy nevrátí,“ řekl premiér.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská v proslovu varovala před omezením demokracie a svobod a vyzvala, aby občané byli aktivní. „Nedopusťme, aby se období nesvobody opakovalo. Nesvoboda a ti, kdo chtějí pokořit demokracii a pošlapat lidská práva, jsou součástí naší společnosti. Každá doba vyžaduje, aby lidé nebyli lhostejní vůči tomu, co se kolem nich děje. Ať prosím lhostejnost a strnulost není naším novým nebezpečím,“ řekla Horská. Očekává, že společnost, která má zkušenost ze dvou diktatur, by měla být v boji se zlem posilněna. „Jsme těmito zkušenostmi dobře vyzbrojeni. Nelze proto mlčet i před současnými plíživými snahami o okleštění našich svobod, před oligarchizací politiky, napadáním naší prozápadní orientace a tak dále,“ řekla.

sinfin.digital