Zvažujeme streamování, chceme pomáhat seniorům a sousedům, říkají brněnští divadelníci

Ředitel brněnského divadla BuranTeatr Juraj Augustín v rozhovoru pro INFO.CZ popisuje, jak čelí výpadku příjmů z tržeb kvůli koronavirovým opatřením. Jde přitom o malou organizaci bez zaměstnanců v klasickém slova smyslu: všichni pracují v režimu OSVČ. Přesto věří, že uzavření divadla kvůli nouzovému stavu v zemi zvládnou. A nejen to, v divadle prý přemýšlí, jak situaci kreativně uchopit: „V současnosti řešíme varianty náhradního programu, ve hře je streamování našich představení, hledáme také možnosti, jak může organizace našeho typu v současné situaci pomáhat lidem. Zvažujeme pomoc seniorům a ohroženým skupinám lidí z našeho bezprostředního okolí, našim sousedům.“

Co pro vás po praktické stránce znamená zavření divadla?

Považujeme za klíčové, aby se kulturní organizace chovaly zodpovědně, a to ve všech ohledech své činnosti. Proto jsme 10. března s okamžitou platností až do odvolání zrušili veřejné akce bez ohledu na počet diváků.

Ochrana veřejnosti a personálu divadla je pro nás prvořadá. V praxi to znamená, že má do divadla přístup pouze jeho personál. Je důležité si uvědomit, že se práce v divadle nezastavila, ani nezmenšila. Pouze se zrušením veřejných akcí buď zaměřila na jiné důležité věci, anebo se nám zjednodušila pracovní doba, která tak nyní netrvá do pozdních večerních hodin. Najeli jsme na běžnou pracovní dobu, aby i naši zaměstnanci měli v tomto období dostatek spánku pro regeneraci a posílení imunity.

V současnosti řešíme varianty náhradního programu, ve hře je streamování našich představení, hledáme také možnosti, jak může organizace našeho typu v současné situaci pomáhat lidem. Zvažujeme pomoc seniorům a ohroženým skupinám lidí z našeho bezprostředního okolí, našim sousedům. Pomáhat bychom mohli s nákupy, zařizováním věcí mimo domov a podobně.

Warren Harding odstartoval hospodářský růst 20. let v USA, po jeho smrti však vypluly obří skandály

sinfin.digital