Zvažuji kandidaturu. Výborný dal KDU-ČSL hodně a je tu pro ni obrovský prostor, říká Zdechovský

Čeští lidovci se opět blíží na rozcestí. V jejich čele z rodinných důvodů po relativně krátké době končí Marek Výborný a bude se hledat nástupce. Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský v rozhovoru pro INFO.CZ potvrzuje, že kandidaturu na předsedu strany zvažuje. „Namísto toho, abychom se patlali v okrajových tématech, měli bychom ukázat, že víme, co chceme dělat s naší ekonomikou, zdravotnictvím, reformou sociálních záležitostí nebo bezpečností,“ popisuje svoji vizi. A věří, že pro lidovce je v Česku ještě pořád „obrovský prostor“.

Marek Výborný se rozhodl z rodinných důvodů rezignovat na post předsedy KDU-ČSL. Jak hodnotíte jeho - byť krátké - působení v čele strany?

Musím přiznat, že Marek Výborný dal straně hodně energie. Je to neskutečně talentovaný politik, který se rychle učil. Hlavně oceňuji jeho morální a lidské vlastnosti. Snažil se lidi ve straně podporovat a nechat je růst. A to je podle mě velmi dobrý rys pro předsedu. Když si vezmu, kolik věcí rozjel, je třeba mu za vše poděkovat a chtít po novém předsedovi, aby se vydal podobným směrem.

Lidovcům se nicméně dlouhodobě nedaří rozšířit svou voličskou základnu. Ten recept marně hledáte de facto od poloviny 90. let. Věříte ještě, že existuje?

Do KDU-ČSL za posledních pět let vstoupilo několik stovek velmi aktivních lidí. A to je podle mě cesta. Spoléhat se na ty, co chtějí něco dělat. A pak se může voličská základna rozšiřovat. Mohl bych vám dát desítky příkladů, kdy řada lokálních politiků udělala skvělou práci a přivedli nám nové voliče. A na nich je potřeba do budoucna stavět.

Korporace z Česka odvádějí biliony a politici to neřeší. Jde i o vaše mzdy, varuje Švihlíková

sinfin.digital