5 evropských míst, která změnila dějiny lidstva. Máme je i kousek za hranicemi

of

V Gdaňsku dělníci z doků zatápěli komunistům. Na dveře kostela ve Wittenbergu zase Martin Luther přibil teze, které rozmetaly náboženský monopol katolictví v Evropě. Místa, kde se přepisovaly dějiny, leží nedaleko českých hranic.

Gdaňsk - 885 kilometrů od Prahy

Latinské Gedanum, německý Danzig, kašubský Gduńsk, největší z měst působivého baltského Trojměstí. To je Gdaňsk, místo, kde začala Druhá světová válka a kde vznikla slavná opozoční skupina Solidarita. Půlmilionové město omývané Baltským mořem má zvláštní půvab. Vedle sebe tu žije vzpomínka na strohost německých rytířů s kosmopolitností mezinárodního přístavu. První dojem z Gdaňsku může být rozpačitý, ale čím déle v něm člověk je, s tím těžším srdcem nakonec odjíždí. Nebude samo sebou, že s Gdaňskem svůj živpotní příběh spojil spisovatel Günther Grass, filozof Arthur Schopenhauer nebo poetický astronom Johannes Hevelius.

Wittenberg - 315 kilometrů od Prahy

Člověk by čekal, že město, kde se díky Martinu Lutherovi v roce 1517 stalo rodištěm reformace, bude tak nějak velkolepější. Jenže v saskoanhaltském Wittenberku, přesně Lutherstadt Wittenbergu, se zastavil čas. Pořád to je univerzitní městečko s podivně zamřelou atmosférou. Wittenberk je živý skanzen, ostatně v něm je k vidění hned několik budov zapsaných na památkovém seznamu UNESCO. Najdete tu i českou stopu. Jan Jesenský tu tak načichnul reformačním “kacířstvím,” že mu bylo v roce 1621 na Staroměstském náměstí třeba před popravou vyříznout jazyk.

Peenemünde - 614 kilometrů od Prahy

Po pravdě řečeno je Peenemünde díra s necelými třemi stovkami obyvatel. Leží poblíž ostrova Usedom v Baltském moři. O tamních obyvatelích zřejmě historicky nepanovalo nejlepší povědomí. Usedom prý vzniklo z úsloví “Uh, so dumm,” které znamená “Ach, takový hlupák.” Přesto se právě tady během Druhé světové války shromáždily patrně nejlepší vědecké mozky nacistického Německa. Výsledkem jejich práce byly ničivé rakety V1 a V2. To je tragická část příběhu. Je tu ale i ta lepší. Právě tady, v Peenemünde, začala kariéra Wernhera von Brauna, muže, který jako šéf výzkumu NASA nakonec dokázal dostat člověka na Měsíc.

sinfin.digital