Galapágy: Klenot, o který se musí pečovat. Místní se brání masám turistů

ČTK

raz

Je to ráj ze samého úsvitu časů, poklad, který mnozí chtějí objevovat. Avšak Galapážské souostroví si chce své přírodní bohatství uchránit, a proto omezuje příliv turistů, píše agentura AFP.

Na bílém písku v zálivu Tortuga na ostrově Santa Cruz se černí leguáni s prehistorickými hřebeny vyhřívají na slunci a návštěvníci jsou z toho nadšeni.

V povzdálí se surfaři vznášejí nad vlnami Pacifiku mezi mořskými želvami. Potápěči obdivují rejnoky manta a žraloky a nekonečné řady pestrobarevných rybek.

Vulkanické souostroví tvořené 19 velkými ostrovy a desítkami skalnatých ostrůvků ležící asi 1000 kilometrů od Ekvádoru se až dosud dokázalo chránit a zachovat si co možná nejvíce ohrožených druhů tím, že přijímalo turisty jen v malém počtu.

Ekvádor si je dobře vědom, že rozvoj turistiky ve světě - loni vzrostl počet mezinárodních turistů o sedm procent - zvyšuje tlak na souostroví zařazené na seznam světového dědictví UNESCO.

„Galapágy jsou klenotem, o který musíme pečovat. Musíme být tvrdí, pokud jde o ochranu životního prostředí,“ prohlašuje ekvádorský ministr turistiky Enrique Ponce de León.

Galapágy mají jen malé hotely a kontrolují cesty na ostrovy prostřednictvím organizovaných okružních plaveb. Souostroví, které posloužilo Charlesi Darwinovi v rozvíjení jeho teorie o evoluci druhů, se označuje za luxusní destinaci ekoturistiky.

Návštěva tohoto ráje není nijak levná: lety z Quita či Guayaquilu na tichomořské pobřeží stojí od 2000 do 7000 dolarů (40.000 až 140.000 Kč).

sinfin.digital