Hvar má opilých turistů dost. „Chovejte se slušně, nebo jeďte jinam,“ vzkazuje chorvatský ostrov

ekb

Ještě před pár lety byl chorvatský ostrov Hvar výsadou bohatých turistů, kteří brázdili moře na svých jachtách a v místních obchodech a restauracích nechávali nemalé peníze. Dnes je ostrov u dalmatského pobřeží rájem mladých, kteří utrácejí na diskotékách a v barech. Místním ale podnapilí turisté zrovna pochuti nejsou. Vadí jim především všudypřítomný nepořádek a každodenní „překračování“ mladých, kteří dospávají bujaré večírky na ulicích a na pobřeží. Vedení města se proto rozhodlo zakročit a návštěvníkům vzkazuje: „Chovejte se, nebo jděte jinam“.

Že už úřadům došla s turisty mířících za alkoholem trpělivost, připomínají všudypřítomné plakáty přikazující mužům, aby si nechali oblečená trička, jinak jim hrozí pokuta až 500 eur. Dalších 700 eur budou muset turisti zaplatit za popíjení nebo spaní na veřejných místech. Příkazy a zákazy na návštěvníky číhají všude, ať už z videa promítaném na trajektu u pobřeží nebo z letáčků, které jsou rozdávány kolem hlavního mola.

„Odjakživa jsme orientováni na cestovní ruch. Tenhle party turismus ale není něco, o co jsme žádali,“ říká podle listu The New York Times starosta hlavního města ostrova Riki Novak.

Chorvatský ostrov s 11 tisíci obyvateli vzpomíná na doby, kdy byl cílem turistů na jachtách. Místo si zamilovaly i celebrity, včetně Jackie Kennedyové, páru Beyoncé a Jay-Z nebo herce Toma Cruise. Podle místních sem však hvězdy červeného koberce přestaly jezdit právě kvůli přibývajícím party lodím a nočním klubům, které lákají mladé lidi toužící po noční zábavě. Charakter ostrova se tak kompletně změnil.

sinfin.digital