Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Oblíbený ráj turistů se uzavře. Borcay se mění v „odpadní jímku“

Oblíbený ráj turistů se uzavře. Borcay se mění v „odpadní jímku“

Filipínský ostrov Boracay bude od 26. dubna na půl roku návštěvníkům uzavřen kvůli ochraně životního prostředí. Za bílými plážemi tohoto ostrova vyrazily loni dva miliony turistů. Filipíny patří mezi země, které nejvíce ovlivňují klimatické změny.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte při své návštěvě ostrova v únoru konstatoval, že Boracay se mění v „odpadní jímku“. Prezident také varoval, že budovy stavěné příliš blízko pobřeží mohou způsobit ekologickou katastrofu. Podle filipínského ministerstva životního prostředí nejsou ke kanalizaci připojeny téměř dvě stovky místních firem a kolem 4000 domácností, které odpad vyvádějí přímo do moře.

Rozhodnutí vyvolalo obavy u tisíců lidí, jimž na ostrově skýtá obživu turistický ruch. Na turistice závisí na 500 místních firem, které přinášejí roční příjem 1,07 miliardy dolarů (22,09 miliardy Kč), napsal zpravodajský server BBC. Filipínská vláda uvedla, že jim poskytne finanční pomoc.

Letecké společnosti dnes oznámily, že kvůli uzavření ostrova sníží počet letů na Boracay. Jonas Leones z ministerstva životního prostředí agentuře AFP minulý měsíc řekl, že ostrov by mohl vypadnout i z tras trajektů.

Některé odborníky nicméně uzavření ostrova o rozloze deset kilometrů čtverečních, který leží 300 kilometrů jižně od metropole Manily, překvapuje. Vláda zde totiž povolila macajskému gigantu Galaxy Entertainment stavbu kasina a hotelového komplexu za 500 milionů dolarů (přes 10,3 miliardy Kč), která má začít příští rok.

K podobnému kroku přistoupilo i Thajsko, jež na čtyři měsíce v roce turistům uzavře pověstnou zátoku na ostrově Pchi Pchi, odkud pocházejí nejznámější záběry z filmu Pláž.

„Ostrovy jsou křehké ekosystémy, které zkrátka nemohou zvládnout nápor tolika lidí, znečištění z lodí a plážových hotelů,“ řekl agentuře Reuters thajský odborník na mořskou biologii Tchon Tchamrongnavasavat. „Korálové útesy ničí oteplování moře a přelidnění. V některých případech je jedinou cestou k jejich uzdravení úplné uzavření daného místa,“ dodal. Oteplení moří a neřízená turistika způsobily podle něj poničení více než tří čtvrtin thajských korálových útesů.

Čeká vás první cesta letadlem, nebo se takto přepravujete běžně? Přečtěte si tipy zkušených cestovatelů, které vám let usnadní a zpříjemní>>>

 

Na dovolenou

Poprvé letadlem Chorvatsko Očkování Cestování po Evropě

Ať už se chystáte procestovat evropské metropole, Chorvatsko nebo jste se rozhodli vyrazit až na druhý konec světa, nemělo by vám uniknout pár dobrých tipů. Poradíme vám jak si sehnat co nejlevnější letenky, jak se vyrovnat s jet lagem nebo jak zažádat o kompenzaci při zpožděném letu. Nezapomněli jsme vám připravit ani rady, které vám pomohou při vyřizování dětských pasů nebo ztrátě dokladů v zahraničí.

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1