„Turisto, jsi terorista.“ Frustrace z milionů cizinců ve Španělsku dosáhla svého vrcholu

ČTK

luš

Idylické španělské pláže, výrazná architektura, rušný noční život a barvitá kultura do této země ročně přitahují miliony turistů. Ale za tímto rájem každý rok víc a víc probublávají na povrch nepřátelské nálady - a turisté jsou v jejich ohnisku, napsal zpravodajský server news.com.au.

Mnoho Španělů je čím dál víc frustrováno armádou turistů, kteří berou útokem centra měst, narušují život obyvatel a zatěžují místní zdroje. V roce 2016 navštívilo Španělsko asi 75,3 milionu lidí. To značně převyšuje počet místních obyvatel, kterých je momentálně asi 46 milionů.

Španělsko v posledních letech každoročně překonává vlastní rekordy v počtu turistů a v současnosti drží titul třetí nejoblíbenější turistické destinace na světě podle údajů Světové turistické organizace OSN.

Přestože turistika se stará o zhruba 11 procent španělského hrubého domácího produktu, protituristické hnutí mezi místními obyvateli už nějakou dobu sílí. A nyní se zdá, že hněv obyvatel se blíží bodu zlomu, kdy se frustrace mění ve skutečné násilí.

Na konci července se odehrál znepokojivý útok na vyhlídkový turistický autobus v jedné z hlavních španělských turistických destinací - Barceloně - když zastavil před stadionem Camp Nou kultovního fotbalového týmu FC Barcelona.

Čtyři maskovaní útočníci prořezali pneumatiky autobusu a načmárali na něj katalánsky: „El Turisme Mata Els Barris“ - tedy turistika zabíjí obytné čtvrti. V té době se mnozí z turistů v autobuse báli, že se stali terčem teroristického útoku.

sinfin.digital