Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Volno na Velký pátek zvýšilo zájem Čechů o cestování. Polovina z nich volí odpočinek u moře

Volno na Velký pátek zvýšilo zájem Čechů o cestování. Polovina z nich volí odpočinek u moře

Volno na Velký pátek výrazně zvýšilo zájem Čechů o cestování během Velikonoc. Prodejci zájezdů hlásí až o pětinu vyšší poptávku oproti minulým letům. Kvůli přetrvávajícím nízkým teplotám letos vyrazí více lidí do teplých krajin. Podle údajů cestovní agentury Invia.cz více než polovina cestovatelů na svátky jede k moři - zejména do Egypta, další pak do lázní, na hory či tráví volno v evropských metropolích. V ČR bude na Velikonoce čtyřdenní volno.

Jednoznačně nejoblíbenější je u Čechů Egypt. „V Egyptě tak Velikonoce stráví 40 procent českých turistů, kteří si objednali zájezd u cestovní agentury Invia. Průměrná cena dovolené v Egyptě v tomto období činí 14.551 korun na osobu,“ uvedl Michal Tůma z cestovní agentury Invia. Téměř sedm procent cestovatelů poté vyrazí do Spojených arabských emirátů, vyhledávané jsou též zájezdy na Kanárské ostrovy, Kapverdy nebo do Zanzibaru.

„Zájem o dovolené na Velikonoce je tradičně velký. K větším prodejům pomohl i fakt, že před několika lety připadl státní svátek na Velký pátek, čímž získali Češi hned čtyři dny volna v kuse,“ uvedla ředitelka Slevomatu Maria Havlíčková.

Ve všech alpských střediscích ještě panují dobré sněhové podmínky. Podle cestovní kanceláře Nev-Dama jsou pobyty na velikonoční víkend již téměř naplněny. „Výhod jarního lyžování je mnoho. Patří mezi ně hezké počasí, delší dny a samozřejmě prázdnější sjezdovky,“ uvedl Jan Bezděk z CK. V dubnu se lyžaři pak přesouvají do ledovcových středisek. Podle CK roste zájem o středisko Pitztal - nejvýše položené ledovcové středisko v Rakousku (3440m).

Také podle Slevomatu jsou nejžádanější zájezdy na Velikonoce v ČR i zahraničí již téměř vyprodány. „Letos je velký zájem například o eurovíkendy v Paříži a ve španělských metropolích Madridu a Barceloně, kde na přelomu března a dubna je již krásné teplé počasí,“ dodala Lucie Sáblíková z CK Neckermann.

Další kategorií zájezdů, které mají tuzemští turisté v jarním období v oblibě, jsou ty do lázeňských oblastí. Třetí nejpopulárnější destinací během Velikonoc se tak podle údajů Invie stalo Maďarsko, kam Češi jezdí do termálních lázní.

Pečete na Velikonoce beránka? Recept na něj i na další sváteční dobroty najdete zde>>>

 

Čeká vás první cesta letadlem, nebo se takto přepravujete běžně? Přečtěte si tipy zkušených cestovatelů, které vám let usnadní a zpříjemní>>>

 

Na dovolenou

Poprvé letadlem Chorvatsko Očkování Cestování po Evropě

Ať už se chystáte procestovat evropské metropole, Chorvatsko nebo jste se rozhodli vyrazit až na druhý konec světa, nemělo by vám uniknout pár dobrých tipů. Poradíme vám jak si sehnat co nejlevnější letenky, jak se vyrovnat s jet lagem nebo jak zažádat o kompenzaci při zpožděném letu. Nezapomněli jsme vám připravit ani rady, které vám pomohou při vyřizování dětských pasů nebo ztrátě dokladů v zahraničí.

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1