10 let od smrti Jörga Haidera: zůstaly miliardové dluhy i tajemství. A nesmazatelná stopa v Česku

Jörg Haider zemřel 11. října 2008, když na silnici u Klagenfurtu nezvládl řízení svého auta. Později se ukázalo, že měl v době smrtelné nehody v krvi 1,8 promile alkoholu a v místě s povolenou „sedmdesátkou“ jel rychlostí přes 150 kilometrů za hodinu. „Jak žil, tak také zemřel,“ píší dodnes o Haiderovi, proslulém „rychlým a zběsilým“ způsobem života, někteří jeho životopisci.

Rakousko zřejmě nikdy ve své moderní historii nemělo politika, který po celém světě vzbuzoval a dodnes vzbuzuje tak kontroverzní reakce. V politice i osobním životě se pohyboval na hraně zákona, neúměrně riskoval a proslul mnoha kontroverzními výroky na adresu přistěhovalců, Židů, nacistů nebo Benešových dekretů. Zároveň se ale kvůli svým nesporným řečnickým schopnostem a mladistvému vzhledu stal „miláčkem davů“. Mnozí Rakušané jsou dodnes schopni Haiderovi odpustit i to, že Rakousko bude ještě dlouho splácet dluhy, které po něm zůstaly ve státní kase.

Kdo tedy vlastně byl Jörg Haider? Mimo jiné také člověk, jehož politická kariéra je pevně spjata s Českou republikou. Haider se v roce 1983 stal předsedou krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ), kterou o 16 let později dotáhl ke zděšení mnoha dalších evropských politiků do vlády.

Levičáci jsou antisemité a skrývají se za humanismus, říká spisovatel Tuvia Tenenbom

sinfin.digital