Babiš se odvrátil od Merkelové. Summit EU rozhodne o jejím osudu

Lucie Bednárová

V Bruselu dnes odpoledne začíná klíčový summit politických špiček v EU a očekává se, že neskončí dříve než v ranních hodinách. Na večeři lídrů se bude probírat migrace a už nyní je jasné, že najít shodu mezí 28 zeměmi unie nebude jednoduché. Ví to i německá kancléřka Angela Merkelová, které jde dnes večer o hodně. Pokud z Bruselu neodjede s konkrétní dohodou, jak řešit vracení žadatelů o azyl z Německa zpět do zemí EU, v nichž se registrovali, hrozí rozpad její pracně domlouvané koalice a dost možná i konec volného pohybu v Evropě – jedné ze základních svobod, na kterých je postavena evropská integrace. V případě, že by se Německo obrátilo na Česko s návrhem dvoustranné dohody, jak řešit pohyby migrantů po EU, nepochodilo by. V Bruselu to dnes při příchodu na summit prohlásil český premiér Andrej Babiš.

Nabídka na uzavření bilaterální dohody, která by řešila návraty migrantů přicházejících do Německa zpět do států, odkud do něj přišli, do Česka zatím nedoputovala. A pokud ano, země by ji stejně odmítla. Krátce před začátkem summitu, který se dnes a zítra koná v Bruselu, to uvedl český premiér Andrej Babiš. Vysvětlil, že Česko na rozdíl od Německa nesouhlasí s tím, aby nelegální migranti do Evropy vůbec přicházeli, a říká, že je třeba jim v tom zabránit.

Pro německou kancléřku Angelu Merkelovou je ale jakákoliv forma dohody spolu s dalšími zeměmi EU důležitá. Kromě toho, že bez ní zřejmě nepřežije její vláda, kancléřka si uvědomuje, že původně německá vnitropolitická krize může mít v konečném důsledku dopad na celou Evropu a může ohrozit jeden z hlavních přínosů evropské integrace, kterým je volný pohyb.

ONLINE: EU stojí před osudovým momentem. Jedná o migraci, panují rozpory. SLEDUJTE ŽIVĚ

sinfin.digital