Babiš už nechce posilovat ostrahu hranic. Migrantů přicházejících do Evropy ubývá

Lucie Bednárová

Evropská pohraniční a pobřežní stráž (dříve Frontex) nepotřebuje další peníze a ani více lidí, její kapacity jsou dostačující. Důvodem je to, že do Evropy přichází stále méně migrantů. Finance by Evropa měla investovat jinam, zejména do spolupráce se severoafrickými zeměmi, které mají větší šanci proudy migrantů zastavit. Novinářům na summitu EU, který se koná v Bruselu, to zopakoval český premiér Andrej Babiš (ANO). Tento argument podle Babiše přesvědčil i další lídry a rozpočtu Frontexu se bude dále jednat.

Jak už dopoledne při příjezdu do budovy, kde se koná pravidelný říjnový summit evropských prezidentů a premiérů, řekl rakouský kancléř Sebastian Kurz, počty příchozích migrantů do Evropy se oproti říjnu 2015 výrazně snížily – zhruba o 95 %. Český premiér Andrej Babiš proto nevidí důvod, aby se z příštího rozpočtu EU posílily kapacity evropské pobřežní a pohraniční stráže (dříve Frontex).

Evropská komise nedávno přišla s návrhem, aby stráž do budoucna ke stávajícím 1500 zaměstnancům nabrala dalších 10 tisíc lidí. Z unijního rozpočtu by tím ukrojila o dalších 10 miliard eur (255 miliard korun) více. Podle Babiše je to však za stávající situace zbytečné a mnohem větší smysl by dávalo, pokud by se prostředky využily v jiných oblastech. Tím je pomoc severoafrickým zemím, přes které v současné době do Evropy proudí nejvíce migrantů.

Rozhovory o brexitu zkolabovaly. Nerozhýbal je ani summit EU

sinfin.digital