Babišův směnný obchod s Francouzi slaví vítězství. Přesvědčil EU, aby přešla na "zajišťováky".

urm

Premiér Andrej Babiš dosáhl na půdě Evropské unie cenného vítězství. Skrz ministryni financí Alenu Schillerovou se mu podařilo evropskou osmadvacítku dotlačit k souhlasu, že státy budou moci při boji s daňovými úniky používat takzvaný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. V praxi jde v podstatě o přesun platby DPH z dodavatele na odběratele, což je v podstatě stejný systém, který se používá v Česku a mnohokrát vedl k tomu, že finanční správa vydala nechvalně známé  zajišťovací příkazy.

Hartwig Löger, ministr financí nyní předsednického Rakouska, dnes podle ČTK připomněl, že jde o opatření výjimečné a časově omezené, které by mělo pomoci zemím s "endemicky rozšířenými" takzvanými karuselovými podvody na DPH. 

Obecný mechanismus bude moci použít země jen při splnění přísných kritérií a poté, co její žádost o použití reverse charge státy posvětí. Uplatnit mechanismus bude možné u transakcí týkajících se zboží a služeb nad 17.500 eur (asi 450.000 Kč). Je to vyšší částka než komisí původně navržených 10.000 eur. Země přitom bude muset splňovat některé dodatečné podmínky, třeba účinný a funkční systém elektronických hlášení.

sinfin.digital