Bič na neposlušné. Unijní dotace navážeme na právní stát, zvažuje podle novinářů německá vláda

ČTK

lup

V nové německé vládě podle magazínu Der Spiegel posiluje přesvědčení, že by vyplácení evropských fondů mělo být do budoucna vázáno na dodržování principů právního státu. Státy, které by je porušovaly, by o peníze přišly. Už v příštím rozpočtovém období pro léta 2021 až 2027 by se to mohlo týkat třeba Polska, vůči kterému nyní Evropská komise vede řízení kvůli možnému porušování základních evropských hodnot.

V Bruselu i Berlíně se nyní řeší otázka, jestli má Evropská unie používat peníze, aby problematické země přivedla k poslušnosti. Evropská komise sice ještě o svém postoji definitivně nerozhodla, příslušný návrh komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera ale v minulém týdnu podle Spiegelu v EK získal širokou podporu.

Pro Polsko a případně i další státy střední Evropy by přitom rozhodně nešlo o zanedbatelné finanční částky. "Zhruba 150 miliard eur čistého získala z Evropské unie od roku 2007 čtveřice visegrádských států Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko, ale když jde o to přijímat běžence nebo se řídit rozhodnutími Soudního dvora Evropské unie, otáčí se k EU zády. To je recept na volební podporu populistům a pravicovým stranám jako je AfD, zní z Bruselu a stále častěji také z vlády kancléřky Angely Merkelové," píše magazín.

Na Facebooku jste v podstatě nazí, únik dat se dal čekat a bude další, říká pro INFO.CZ Jourová

sinfin.digital