Boj o černý kontinent: Nesmíme Afriku nechat Číně, burcuje Kurz. Do Vídně vyrazil i Babiš

ČTK

luš

Prohloubení hospodářské spolupráce Evropské unie s Afrikou je hlavním cílem fóra Afrika-Evropa, které se dnes koná ve Vídni. Rakouský kancléř Sebastian Kurz v úvodu vyzval, aby EU nepřenechala kontinent Číně, která v posledních letech v afrických zemích mohutně investovala. Podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera má sice Peking v hospodářských vztazích s Afrikou náskok, Evropská unie to ale umí lépe. Česko na fóru reprezentuje premiér Andrej Babiš, který chce především pomoci otevřít dveře českým podnikatelům na africké trhy.

Účastníci fóra, které je poslední velkou akcí v půlroce rakouského předsednictví v Radě EU, se zabývají především hospodářskou spoluprácí v oblasti digitalizace a inovací. Na akci dorazili mimo premiérů a prezidentů také zástupci řady velkých mezinárodních společnostní i malých afrických start-upů, které jim chtějí představit své nápady. Celkem se fóra účastní přes tisíc podnikatelů.

Předseda vlády hostitelské země Sebastian Kurz na fóru vyzval, aby Evropa v Africe mnohem více investovala. „Nesmíme africký kontinent přenechat Číňanům,“ řekl po počátečním uzavřeném jednání zástupců zúčastněných zemí. Podle něj nestačí poskytovat Africe jen rozvojovou pomoc, ale navázat je třeba i partnerské obchodní vztahy. Téma migrace a lidských práv, které dosud jednáním s Afrikou dominovaly, jsou podle Kurze sice důležité, musí ale stát na širším základu. Afriku označil za „kontinent šancí“.

INFOGRAFIKA: Nová Hedvábná stezka
sinfin.digital