Boj o Nord Stream 2. Možný nástupce Junckera slibuje konec projektu, Rusové hrozí žalobami

Adam Kotrbatý

Nadcházející volby do Evropského parlamentu můžou být klíčové i pro tak zásadní věc, jako je výstavba plynovodu Nord stream 2 z Ruska do Německa. Vážný kandidát na nového šéfa Evropské komise Manfred Weber v rozhovoru pro polský deník Polska Times prohlásil, že chce strategicky významný projekt zastavit. Společnost, která plynovod buduje a vlastní, přitom hrozí žalobami už jen kvůli novým evropským pravidlům.

Energetika a s ní související bezpečnost Evropy mezi předvolebními tématy dosud příliš nevynikaly. Jednoznačná odpověď Manfreda Webera, který je kandidátem dosud nejsilnější frakce lidovců na šéfa Evropské komise, to ale může změnit. 

Weber je vůči budoucnosti Nord Streamu 2 ještě skeptičtější než současná garnitura. „Jsem proti tomu projektu. Udělám vše pro to, abych jeho stavbu zablokoval,“ prohlásil v odpovědích na otázky polského deníku Polska Times. Nespecifikoval přitom, jak toho chce docílit. Ztotožňuje se ale s tím, že budovaný plynovod příliš zvyšuje závislost EU na ruských surovinách, což je opačný trend, než jaký by on sám preferoval.

Insider podcast: V mé práci mi někdy více škodí eurohujeři než odpůrci EU, říká Radek Špicar

sinfin.digital