Brexit na vlastní kůži. Demonstranti v Londýně mají EU dost, další se bojí, co přijde po ní

Matěj Trávníček

REPORTÁŽ Z LONDÝNA | Dolní sněmovna ani napodruhé neschválila návrh dohody o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Nejpravděpodobnějším scénářem je teď odklad brexitu. Úterní vývoj přidal na nejistotě a posílil polarizaci nálad mezi politiky i běžnými Brity. S některými z nich jsem mluvil přímo v centru dění – před parlamentem ve Westminsteru.

Jako by předzvěstí vládní porážky v parlamentu bylo i samotné počasí. V centru Londýna se včera teplota pohybovala něco málo nad 5 °C. Do toho se spustil několikahodinový liják. Pro vládu ale dobrá zpráva. K Westminsterskému paláci, ve kterém večer poslanci rozhodovali, dorazilo méně demonstrantů, než když se dohodou o vystoupení z EU poslanci zabývali posledně.

Přesto ani nepřízeň počasí neodradila na pět stovek nejzapálenějších aktivistů z obou stran názorového spektra. K parlamentu mezi nimi zamířila i Lisett ze sedmdesátitisícového Maidenhead v jihovýchodní Anglii.

Lisett a Jeff – přijde ekonomická katastrofa nebo prosperita?

Demonstrovat před parlament chodí v průměru dvakrát týdně od loňského léta. Její kamarád Steve pak před Westminsterský palác chodí s vlajkou Evropské unie rovnou každý zasedací den parlamentu.

„Nejlepší by bylo zůstat v EU. Slibovali nám, jak bude snadné dojednat nové obchodní smlouvy, ale nic z toho se nestalo,“ říká Lisett a dodává, že se obává ekonomických dopadů brexitu. Ona i její dcera navíc prodělaly rakovinu a potřebují léky. Není proto divu, že bere velmi vážně všudypřítomná varování, že s vystoupením z EU se může zhoršit zásobování ostrovní monarchie mimo jiné právě léčivy.

Prohra Mayové je začátkem konce. Dva týdny před brexitem není jasno, dobré možnosti došly

sinfin.digital