Brexit po koronavirové paralýze: Mnoho řečí a optimismu, ale žádný pokrok

Ačkoli na obrazovkách v Bruselu a v Londýně zářily v pondělí úsměvy a zněla povzbudivá slova, pokračující jednání o brexitu je dialogem hluchých. Britský premiér Boris Johnson si podle plánu povídal s předsedkyní Evropské komise Ursulou von de Leyenovou a šéfy Evropské rady a Evropského parlamentu Charlesem Michelem a Davidem Sassolim. Pozoruhodné je, že víc než podstata rozhovorů zaujala světový tisk použitá přirovnání a klišé.

Johnson podle svých slov vyzval evropské lídry, aby si „dali tygra do nádrže“, což je narážka na starou reklamu benzínové firmy Esso, a také aby do jednání vložili více „oomph“, jakéhosi „hejrup“. Michel mu na to odpověděl, že EU je zajisté ochotna jednat intenzivněji, nemíní však „kupovat zajíce v pytli“.

S napětím očekávaná videoschůze tedy nepřinesla průlom v zamrzlém jednání, ale něco přeci jen posunula – od pondělí se ví, že vyjednávání o podmínkách vztahů mezi Velkou Británií a Evropskou unií skončí silvestrem letošního roku, ať se děje, co se děje. Johnson ultimativně vyloučil jakékoli posunutí přechodného období za tuto časovou metu a EU na to přistoupila. Znamená to, že ať bude situace na konci roku vypadat jakkoli, Británie opustí jednotný vnitřní trh EU, vystoupí z celní unie a přestane se řídit evropskou legislativou. Může to být úplně bez dohody, nebo s řadou dílčích ujednání pro některé oblasti, případně na základě celkového rámce uspořádání budoucích vztahů.

Trump není rasista. Když se politická korektnost přežene, má opačný efekt, říká Kolář

sinfin.digital