Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Británie má problém: Nemá dost zaměstnanců, lidé z EU kvůli brexitu nepřicházejí

Británie má problém: Nemá dost zaměstnanců, lidé z EU kvůli brexitu nepřicházejí

Britské podniky pociťují odliv zájemců o práci ze zemí Evropské unie a mají problém obsadit volná místa. Napsal to dnes list The Guardian s odkazem na průzkum provedený mezi 2000 podnikateli. Nedostatek pracovníků nutí zaměstnavatele zvyšovat mzdy. Náborová firma Adecco Group situaci označuje za důsledek připravovaného odchodu Británie z EU.

Organizace Chartered Institute of Personnel Development (CIPD) uvádí, že počet evropských zájemců o práci klesá od loňského léta na pracovních postech všech úrovní. Až 40 procent zaměstnavatelů mělo v minulých 12 měsících problémy s obsazením volných pozic. Největší potíže jsou ve zdravotnictví a pohostinství.

INFOGRAFIKA: CIZINCI PO BREXITUINFOGRAFIKA: CIZINCI PO BREXITUautor: INFO.CZ

Podle oficiálních údajů loni přišlo do Británie z ostatních zemí EU 101.000 lidí, co je nejmíň od roku 2013. Počet zájemců o jedno pracovní místo na nekvalifikované pozici loni poklesl z 24 na 20, v případě středně kvalifikovaných postů pak z 19 na deset.

Půlka z podniků, které mají problémy najít zaměstnance, zvýšila nástupní mzdy. Gerwyn Davies z CIPD řekl, že oficiální údaje ukazují loňský významný pokles počtu lidí přicházejících do Británie za prací z ostatních zemí EU, což vytváří tlak na podniky závislé historicky na zahraničních zaměstnancích.

Alex Fleming z náborové firmy Adecco Group řekl, že s blížícím se "brexitem se začíná projevovat nedostatek talentovaných lidí a zvyšuje se konkurence na pracovním trhu". "Na podnikatele tak roste tlak, aby nabídli nejen výhodnější mzdy, ale také dodatečné výhody," řekl Fleming.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1