Britové vykročili vstříc chaosu. Přípravy na divoký brexit bez dohody jedou naplno, armáda bude v pohotovosti

ČTK

lup

Britská vláda začne v plném rozsahu realizovat plány pro odchod z Evropské unie bez dohody s Bruselem, oznámil mluvčí premiérky Theresy Mayové po dlouhé schůzi kabinetu. Podle Downing Street je prosazení dohody stále nejpravděpodobnějším vyústěním celého procesu, ministři se však shodli, že již nastal čas na posílení příprav na hrozící krach jednání. Ministerstvo obrany dle agentury AP oznámilo, že v případě brexitu bez dohody bude v pohotovosti 3500 příslušníků armády, kteří by zakročili v případě „narušení“ pořádku.

Do plánovaného vystoupení Británie z EU zbývá jen něco málo přes tři měsíce, přičemž výchozí možností je "neřízený" odchod, který by mnozí britští politici považovali za katastrofu. O podmínkách spořádaného brexitu vyjednaných britskou vládou má podle aktuálních prohlášení Mayové dolní komora parlamentu hlasovat až zhruba za měsíc.

"Kabinet se shodl, že... jsme nyní dosáhli bodu, kdy musíme tyto přípravy vystupňovat. To znamená, že nyní uvedeme do chodu zbývající prvky našich plánů pro odchod bez dohody," citovala premiérčina mluvčího agentura Reuters. První sérii dokumentů o okolnostech nespořádaného brexitu zveřejnila vláda na konci léta.

Varování před Huawei je značně pokrytecké. Neříkáme celou pravdu. Komentář M. Půra

sinfin.digital