Britské firmy děsí brexit bez dohody, ekonomiku by uvrhl v chaos. Přestaňte politikařit, apelují na poslance

ČTK

luš

Pět britských podnikatelských svazů vydalo silné varování poslancům, že uvrhnou špatně připravenou britskou ekonomiku do chaosu, pokud nepřestanou politikařit a v lednovém hlasování nepodpoří brexitovou dohodu premiérky Theresy Mayové. Napsal to dnes britský deník The Guardian.

Poté, co se v úterý kabinet Mayové dohodl na vystupňování příprav na brexit bez dohody, pět velkých britských zaměstnavatelských svazů oznámilo, že země na odchod z EU není ani zdaleka připravena. Konfederace britského průmyslu (CBI), Institut ředitelů (IoD), Britská obchodní komora (BCC), Federace malých podniků (FSB) a Svaz výrobců (EEF) ve společném prohlášení uvedly, že jsou zděšeny politickými půtkami v parlamentu a doporučily schválit dohodu, kterou vyjednala ministerská předsedkyně, až se o ní bude v půli ledna hlasovat.

S ohledem na přetrvávající silný odpor části poslanců Konzervativní strany vůči premiérčině dohodě se vláda v úterý rozhodla vyčlenit další dvě miliardy liber (přes 57 miliard Kč) na přípravy na brexit, včetně scénáře odchodu z EU bez dohody. Opatření zahrnují mimo jiné najmutí 3000 nových zaměstnanců daňové správy či stovek celníků, nadto bude uvedeno do pohotovosti 3500 příslušníku ozbrojených sil.

Britové vykročili vstříc chaosu. Přípravy na divoký brexit bez dohody jedou naplno, armáda bude v pohotovosti

sinfin.digital