Brusel chce zatočit se „šmejdy“ a dvojí kvalitou potravin. Návrhem vyšel vstříc Česku a východu unie

Marek Hudema

Evropská komise zveřejnila návrh nových pravidel na ochranu zákazníků před podvody s nízkou kvalitou potravin, agresivními podomními prodejci i některými praktikami na internetu. Komise navrhuje i zavedení hromadných žalob vůči firmám obelhávajícím zákazníky, které by šlo použít například proti automobilkám.

Návrh Evropské komise je považován za vítězství zemí střední a východních Evropy, které už několik let tlačily na unijní orgány, aby zakročily proti dvojí kvalitě zboží prodávaného na východě a západě Evropy. Jednalo se především o potraviny, ale třeba i o drogistické zboží. Ve východních členských zemí EU prodávali obchodníci méně kvalitní zboží, které ale svým obalem připomínalo podobné kvalitnější zboží prodávané na západě starého kontinentu. Východní země se také přimlouvaly za omezení aktivity podomních obchodníků pořádajících například pro důchodce „zájezdy“ spojené s prodejem předraženého zboží. V Česku se pro ně vžilo označení „šmejdi“.

Komise teď navrhuje na unijní úrovni zakázat prodej zboží výrazně odlišného složení, pokud bude mít stejné značku (čímž se rozumí i obal) a bude uváděno na trh způsobem, který může oklamat a zmást zákazníka. Zatím ale není jasné, co znamená výrazně odlišné složení u „stejného výroky“ a co je to způsob vedoucí k oklamání zákazníka. Některé firmy totiž používají určitou modifikaci svého loga nebo balení výrobků v jednotlivých zemích případně se liší zadní strany obalů v různých zemích. Téměř vždy také uvádějí složení výrobku. Problémem je, že ho zákazníci většinou nečtou.

Evropská komise slibuje, že časem vypracuje potřebné návody, jak posuzovat shodnost či podobnost zboží různého složení. Nepůjde ale zřejmě o právně závazné normy. Zatím Komise jen uvádí několik příkladů, které nadále nebude tolerovat: V EU už nepůjdou prodávat rybí prsty, které v jedné zemi obsahují více masa a ve druhé více vody. A bude například zakázáno prodávat mletou kávu se stejnou značkou, když je v některých zemích z části nahrazena cukrem.

Nekupte to. Komentář české eurokomisařky Věry Jourové

sinfin.digital