Brusel opět kárá Varšavu za změny v justici: Naše obavy sílí, nic se nezměnilo a můžou padat žaloby

ČTK

lup

Stav právního státu v Polsku se navzdory výzvám Bruselu nezlepšil a Evropská komise je připravena tlačit na Varšavu všemi prostředky včetně žaloby u Soudního dvora Evropské unie. Po zasedání zástupců vlád zemí EU to dnes prohlásil místopředseda komise Frans Timmermans, podle něhož nejsou úpravy kritizovaných zákonů přijaté polským parlamentem dostatečné. Rada pro všeobecné záležitosti k žádnému závaznému závěru či hlasování nedospěla. Podle polského zástupce v radě neexistuje většina, která by odhlasovala nějaký postih vůči jeho zemi.

Evropští ministři dnes absolvovali již druhé slyšení v rámci bezprecedentního postupu podle článku sedm unijní smlouvy, na jehož konci může teoreticky Varšavě hrozit až odebrání hlasovacích práv v unii.

"Od (červnového) prvního slyšení obavy komise vzrostly, myslím, že situace v Polsku se nezlepšila," řekl Timmermans na tiskové konferenci po jednání rady, kde prezentoval postoj komise. Změny zejména kritizovaného zákona o nejvyšším soudu, které předložilo Polsko, neodpovídají požadavkům komise, dodal.

Proruští aktivisté plánují demonstraci za Orbána. Vystoupí Klaus mladší, avizovaný Foldyna nedorazí

sinfin.digital