Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Brusel ukázňuje Itálii: Migranti musí s přesunem jinam souhlasit

Brusel ukázňuje Itálii: Migranti musí s přesunem jinam souhlasit

Evropská komise dnes upozornila Itálii, že přeposílat zachycené migranty do jiných zemí může jen se souhlasem přistěhovalců. Informovala o tom dnes agentura ANSA s odvoláním na nejmenovaného mluvčího komise. Mluvčí tak reagoval na dohodu Itálie s Albánií, že Řím do této země přepošle 20 migrantů z lodi Diciotti, která zakotvila v italském přístavu se 150 lidmi na palubě.

Mluvčí upřesnil, že migranti musejí poskytnout souhlas s tím, zda budou přemístěni do jiné země, než do které přijeli, a zahájí tam celou azylovou proceduru.

„Když jde o dvoustrannou dohodu mezi členským státem (EU) a třetí (nečlenskou) zemí, musíte je (migranty) žádat o detaily. Je zapotřebí zohlednit několik bodů při posuzování zákonnosti (jejich pobytu v EU),“ citovala ANSA činitele komise. „Jde obzvláště o souhlas těchto lidí,“ dodal.

Itálie dlouho bránila vylodění 150 převážně eritrejských migrantů z lodě Diciotti, která pět dní kotvila na Sicílii. Řím požadoval záruky dalších členských zemí EU, že se o běžence rozdělí. Nakonec se o většinu migrantů zavázala postarat italská katolická církev. Dvě desítky jich kromě Albánie má přijmout také Irsko.

Itálie se v posledních letech potýká s masovým přílivem migrantů z Afriky přes Středomoří a nová italská vláda se mu snaží zabránit. Řím již dříve oznámil, že nedovolí žádným dalším záchranářským lodím zakotvit v italských přístavech, pokud si migranty na palubě nerozdělí další státy EU.

Záchranářské lodě ve StředomoříZáchranářské lodě ve Středomoříautor: INFO.CZ

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1