Bruselem hýbe skandál Junckerovy pravé ruky. Na vzestup Selmayra si posvítí i europoslanci

Lucie Bednárová

Evropský parlament se bude příští týden zabývat kontroverzním kariérním postupem šedé eminence Bruselu a pravé ruky šéfa Evropské komise Jean-Claude Junckera Martina Selmayra. Kauzu odstartovali bruselští novináři, kteří si všimli podivných okolností, za kterých se německý právník a dlouholetý unijní úředník stal generálním sekretářem Komise. Spekuluje se, že změna pozice může souviset s navýšením odměn pro členy Komise poté, co jim vyprší mandát. Někteří insideři dokonce tvrdí, že si tím úředník komisaře „kupuje“.

Evropská komise má co vysvětlovat, ale zatím se jí do toho příliš nechce. Pondělní tisková konference v Bruselu se proměnila ve frašku, když mluvčí unijní exekutivy nebyli schopni zodpovědět dotazy novinářů ohledně kontroverzního kariérního postupu pravděpodobně nejmocnějšího bruselského úředníka Martina Selmayra. Ten se z pozice šéfa kabinetu Jean-Claude Junckera přesunul na začátku března do čela generálního sekretariátu Evropské komise.

Jak už INFO.CZ psalo, Selmayr si novým místem zajistil ještě větší vliv, než kterému se coby Junckerův důvěrník a práva ruka dosud těšil. Jde totiž o pozici, na které bude mít pod palcem chod celé mašinérie - navíc v době, kdy se v EU řeší velká témata v čele s dlouhodobým rozpočtem EU.

Na kariérním vzestupu německého právníka a dlouhodobého vysoce postaveného úředníka v unijních institucích Selmayra ale není všechno v pořádku. Alespoň si to myslí bruselští novináři, kteří na nejasné okolnosti jeho jmenování upozornili.

Konec (evropské) Itálie, jak jsem ji znala. Komentář europoslankyně Martiny Dlabajové

sinfin.digital