Bruselská byrokracie dál bují. Juncker sliboval méně regulace, jeho komise to ale nezvládla

Lucie Bednárová

Éra Jeana-Clauda Junckera a jím vedené Evropské komise sice skončí až příští rok, už teď je ale jisté, že jedno z předsevzetí nesplní. Před čtyřmi roky sliboval, že bude v průběhu dalších let přicházet s menším počtem návrhů nové legislativy než předchozí komise. To se ale tak úplně nedaří. Jak podotýká server Politico, regulace je sice méně, ale ve srovnání s Barrosovou Komisí jen o čtvrtinu. Proč?

 

Junckerova komise chce do konce svého mandátu, který vyprší příští rok, představit ještě 15 nových iniciativ. Zároveň ve svém programu pro rok 2019 počítá se stažením či dokonce zrušením 17 dosud neschválených návrhů nebo stávajících právních předpisů. Přijmout by se naopak ve spolupráci s dalšími unijními institucemi mělo 45 projednávaných iniciativ.

Mezi body, které chce Komise dotáhnout do konce, patří například zavedení hlasování kvalifikovanou většinou u některých daňových otázek nebo v případě energetické a klimatické politiky. Kromě toho Junckerova komise zamýšlí „posílit mezinárodní roli společné měny euro“.

Jak ale poznamenává server Politico, komise, kterou Jean-Claude Juncker vede od roku 2014, na začátku svého mandátu slibovala, že se bude v navrhování nových regulací držet zpátky mnohem více. Juncker sám při každé příležitosti opakuje, že Evropská komise by se měla soustředit na velké věci a ty menší, které jsou blíže lidem, přenechávat členským státům.

Šojdrová hledala v Řecku uprchlíky „sirotky“: Známe výsledky, takto by mohli přicházet do Česka

sinfin.digital