Černý kůň evropských voleb? Zelení se mohou stát klíčovým hráčem v novém parlamentu

Eliška Kubátová

Od čtvrtka do neděle budou mít voliči 28 členských zemí možnost rozhodnout o novém složení Evropského parlamentu a už dnes je jasné, že hlasování 751člennou instituci výrazným způsobem promění. Průzkumy naznačují, že silní hráči (lidovci a socialisté) o několik desítek křesel přijdou a kdo naopak posílí, budou euroskeptické populistické strany v čele s italskou Ligou Mattea Salviniho. Svůj vliv v europarlamentu však zřejmě navýší i Zelení – ti sice ve volbách neočekávají „boom“, pomůže jim ale větší roztříštěnost europarlamentu.

Dvě největší politické síly Evropského parlamentu – lidovci (EPP) a socialisté (S&D) – nemají z očekávané fragmentace po evropských volbách zrovna radost, Zelení si však už dnes mnou ruce a těší se, že budou sedět u vyjednávacího stolu.

Mainstreamové středopravé a středolevé parlamentní skupiny podle očekávání přijdou v 751členném europarlamentu o desítky křesel, která naopak získají populistické euroskeptické strany. Podle aktuálního průzkumu Kantar Public mohou socialisté spadnout ze současných 186 křesel na 149 a lidovci z 217 míst na 180. Dvě hlavní politické skupiny tak s velkou pravděpodobností poprvé v historii přijdou o většinu a budou potřebovat „třetího do party“. 

Johnson se dere zpět. Tvář zpackaného brexitu děsí Brusel, odchod Británie bude tvrdý

sinfin.digital