Chceme-li porazit Orbána, musíme vydávat samizdat, říká pro INFO.CZ maďarská politička

Lucie Bednárová

Během jednoho roku se jim podařilo vybudovat slušnou základnu a se svým programem oslovit tisíce především mladých Maďarů. V nedávných volbách do maďarského parlamentu ale neuspěli a zůstali tak přešlapovat před jeho branami. „Nelitujeme toho, více toho dokážeme v ulicích a mezi lidmi,“ říká v rozhovoru pro INFO.CZ maďarská politička a místopředsedkyně hnutí Momentum, které se hlásí k liberálním hodnotám a má silnou proevropskou orientaci, Anna Orosz. Jak je těžké vzbudit zájem o politiku v zemi, kterou už několik let pevně v otěžích svírá premiér Viktor Orbán, jehož západ kritizuje za autokratické tendence, podkopávání demokracie a utlačování opozice a médií? Co musí udělat opozice, aby se prosadila? Proč se hnutí Momentum inspirovalo u francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a proč jeho členové věří v obnovu visegrádské spolupráce, která zahrnuje i politické strany z Česka? Čtěte rozhovor.

Liberální a proevropské politické hnutí Momentum, jehož jste místopředsedkyní, získalo v nedávných parlamentních volbách v Maďarsku 3 % hlasů a nepřekročilo povinný práh pro vstup do maďarského parlamentu. Jak velké je to zklamání a jaké jste vůbec měli ambice?

V první řadě musím říct, že to pro nás není zklamání. Po volbách k nám dorazily tisícovky nových přihlášek od lidí, kteří se k nám chtějí přidat. Strana Fidesz (premiéra Viktora Orbána; pozn. red.) získala dvě třetiny křesel v parlamentu a pro spoustu lidí to byl šok. V ten moment si řekli: Ok, pokud něco neudělám teď, tak si to nikdy neodpustím. Musím se připojit ke straně, která se snaží nějak vypořádat se systémem vlády Fidesz, který tu vznikal posledních osm let.

Jestliže se mám ale vyjádřit k tomu, jak jsme ve volbách dopadli, tak je pravda, že jsme získali 3,07 % hlasů a do parlamentu jsme se nedostali. Na druhou stranu to znamená, že nás volilo asi 200 tisíc lidí. Myslím, že na to, že v politice existujeme jen jeden rok, to je dobrý výsledek.

Více peněz na migraci, ale méně pro chudé regiony. 6 věcí, které byste měli vědět o novém rozpočtu EU

sinfin.digital