Chci EU, která podrží každého Evropana, říká vlivný Slovák, který chce nahradit Junckera. Pomáhají mu i Češi

Zuzana Štíchová

Na vrcholný unijní post chce usednout Slovák. Komisař Maroš Šefčovič by rád nahradil mnohdy kritizovaného Jeana-Clauda Junckera v čele Evropské komise. Má nezanedbatelnou podporu, mimo jiné i od Čechů, ale vyhráno ještě zdaleka ne. Musí zaujmout i v západní Evropě a klíčové bude, jestli se stane volebním lídrem socialistů. „Zazněla myšlenka, aby hlas tohoto regionu zazníval v evropské diskuzi hlasitěji a že region střední a východní Evropy má koho nabídnout. Vyšlo z toho mé jméno,“ říká Šefčovič v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Jak se stalo, že jste se i s českými sociálními demokraty dohodli, že byste měl usilovat o místo Spitzenkandidáta (lídr ve volbách a kandidát na předsedu Evropské komise, pozn. redakce) za socialisty?

Máme tradičně velmi blízké vztahy s českou sociální demokracií. Jsem častým hostem u vás v parlamentu. Kontakt s českými poslanci i europoslanci je velmi úzký a dá se říct, že velmi spolupracujeme na řadě projektů. Témata jako vesmír, uhlí, inteligentní města nebo auta byla i jim blízká. Na setkání v Bratislavě zazněla myšlenka, aby hlas tohoto regionu zazníval v evropské diskuzi hlasitěji a že region střední a východní Evropy má koho nabídnout. Vyšlo z toho mé jméno. Když jsem se nad tím zamyslel, tak jsem si řekl, že ano, že je třeba to zkusit.

Východní Evropa si v EU musí dupnout. Teď má šanci. Komentář Michala Půra

sinfin.digital