„Chci prostě jen být s mámou.“ Slučování rodin se pro uprchlíky v Německu mění v závod s časem

ekb

Běženci, kterým Německo udělilo takzvanou doplňkovou ochranu, se od tohoto týdne konečně dočkají – smějí za nimi dorazit i jejich rodiny. Na systém, který byl před víc než dvěma lety pozastaven, spoléhají desetitisíce běženců, pro mnohé ale rozhodnutí o opětovném slučování rodin přichází pozdě. Děti s rodiči v Německu, které během posledních dvou let dovršily plnoletosti, mají smůlu a hrozí, že budou muset za hranicemi zůstat samy.

To je případ 17leté Rihamy ze Sýrie. Její matce se podařilo dostat do Německa, Rihama spolu s otcem a dvěma sestrami ale zůstala v Libanonu, který jim poskytl dočasné útočiště. Žijí v potemnělém bytě o rozloze 30 metrů čtverečních, který opouštějí jen, pokud to je opravdu nezbytné. Venku jim totiž hrozí neustálé nebezpečí.

„Chci prostě jen být s mámou,“ říká pro německou televizi Deutsche Welle Rihama, jejíž matka žije na předměstí německého města Karlsruhe. Na to, aby se mohla s matkou vidět, čeká už déle než tři roky. Pokud se ale jejich žádost o sloučení v Německu nestihne vyřídit dříve, než jí bude 18 let, je velmi pravděpodobné, že se jen tak neuvidí.

Na dva dny zadržet a vrátit. Bavorsko spustilo migrační centra. Jak fungují a co znamenají pro ČR?

sinfin.digital