Co po brexitu? Bratislava láká domů své „ajťáky“ a ekonomy

ČTK

lup

Slovensko připravuje v souvislosti s brexitem pilotní projekt, kterým chce přilákat své občany z Británie do vlasti. Přímo do Londýna příští týden vycestují zástupci slovenské vlády a zástupci firem, kteří Slovákům pracujícím v Británii nabídnou několik desítek pracovních míst v oblasti informačních technologií (IT) a podnikových služeb.

"Připravili jsme projekt, kterým chceme přilákat digitálně zručné lidi. Británie nám přichází vhod, pracuje tam několik desítek tisíc Slováků," řekl dnes novinářům slovenský vicepremiér pro investice a informatizaci Richard Raši.

Právě očekávaný brexit by podle Rašiho mohl pomoci přilákat slovenské odborníky do vlasti. Dodal, že mnoho Slováků cítí nejistotu ohledně svého dalšího postavení v Británii po odchodu země z EU. Raši uvedl, že platy Slováků v zahraničí jsou sice obecně vyšší než na Slovensku, v zemi pod Tatrami jsou ale nižší životní náklady a firmy v oblasti IT a sdílených službách nabízejí odborníkům výhodné platové ohodnocení a další zaměstnanecké výhody.

„Troublemakeři“ Salvini a Kaczyński před volbami do EP kupí síly. Pro V4 to je nešťastné, tvrdí expert

sinfin.digital