Corbynovi labouristé nepodpoří plán brexitu prosazovaný Mayovou. Odmítají i odchod z EU bez dohody

ČTK

lup

Britská Labouristická strana bude v parlamentu hlasovat proti jakékoli dohodě o brexitu, jež bude založena na takzvaném plánu z Chequers, který prosazuje premiérka Theresa Mayová. Na konferenci nejsilnější opoziční strany to řekl její předseda Jeremy Corbyn. Zároveň uvedl, že labouristé jsou i proti scénáři, aby Británie opustila EU bez dohody.

"Labouristé budou hlasovat proti plánu z Chequers nebo čemukoli, co z něj zbylo, a staví se i proti odchodu z EU bez dohody," uvedl Corbyn s odkazem na brexitový plán britské vlády dojednaný na venkovském sídle premiérů v Chequers. Situaci, kdy by Spojené království neuzavřelo s EU dohodu o podmínkách rozluky a o budoucích vztazích po brexitu, označil Corbyn na konferenci v Liverpoolu za "národní katastrofu".

Předseda labouristů zároveň připustil, že jeho strana je za určitých podmínek dohodu, kterou Mayová v Bruselu vyjedná, ochotna podpořit.

"Pokud dojednáte dohodu, jejíž součástí bude celní unie a žádná tvrdá hranice v Irsku, pokud ochráníte pracovní místa, práva lidí v práci a standardy v oblasti životního prostředí, pak takovou rozumnou dohodu podpoříme," řekl Corbyn a dodal, že pokud nic takového premiérka vyjednat nedokáže, pak by měla udělat místo straně, "která to dokáže a která to udělá".

Brexit zavaří pracovníkům z EU. Problém s prací v Británii může mít i řada Čechů. Co čekat?

sinfin.digital