Další ztracená dekáda pro Itálii? Výsledek voleb jen posílil můj pesimismus, říká ekonom

Itálie po nedělních volbách vykročila k nejistotě. Bodovaly antisystémové a populistické strany, ale nikdo nezískal většinu a země tak směřuje k politickému patu. Bankovní sektor v neutěšeném stavu, mizerná produktivita a slabé investice – to jsou teď hlavní faktory, které můžou přinést další ztracenou dekádu ekonomické stagnace. „Já osobně nevidím možnost, jak by tomu mohla nová italská vláda zabránit,“ říká pro INFO.CZ Christopher Dembik, francouzský ekonom společnosti Saxo Bank.

Ještě před zveřejněním konečných výsledků je jasná jedna věc: Italové dali zelenou populistickým a antisystémovým stranám a od stran tradičních se citelně odvrátili. Zřejmě i proto, že jim došla trpělivost s mizernou ekonomikou země a nechali se nalákat na předvolební sliby, že „bude líp“.

„Volební výsledek jenom podpořil můj pesimismus ohledně ekonomického výhledu země,“ říká pro INFO.CZ Christopher Dembik ze Saxo banky. „Myslím si, že je krajně nepravděpodobné, že by se nové vládě podařilo Itálii vyvést ze dvou dekád ekonomické stagnace, ve kterých se země nyní utápí.“

Na kokainu jsou i čeští politici, alkohol a cigarety musí být luxus, říká protidrogový koordinátor

sinfin.digital