Do Německa míří za příbuznými přes tisíc migrantů měsíčně. Počty od loňska vzrostly

V Německu úřady zaznamenaly nárůst počtu cizinců, kteří se do země stěhují za svými příbuznými se statutem dočasné ochrany. V porovnání s loňským rokem se jedná o dvojnásobek přistěhovalců. Píše o tom deník Neue Osnabrücker Zeitung s odkazem na statistiku německého ministerstva vnitra.

Zatímco ve druhé polovině loňského roku přijíždělo do Německa za příbuznými s dočasnou ochranou v průměru 500 rodinných příslušníků, už v prosinci se jejich počet zvýšil na 1050. Minulý měsíc přijelo do Německa 1090 cizinců, kterým německé úřady přiznaly právo na přestěhování k příbuzným. A do poloviny února k nim přibylo dalších 704 lidí.

„Slučování rodin se výrazně zrychlilo, počet vyřízených žádostí roste,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra. V prosinci a v lednu tak byla v obou případech o několik desítek lidí překročena maximální kvóta, na které se dohodla vládní koalice v létě loňského roku. Tehdy se němečtí sociální demokraté dohodli s CDU/CSU, že znovu umožní slučování rodin i v případě uprchlíků s dočasnou ochranou, ovšem počet příchozích bude omezen na maximálně 1000 měsíčně. Dva roky předtím německý parlament vzhledem k uprchlické krizi možnost sestěhování příbuzných k těmto uprchlíkům dočasně pozastavil.

Prchli z KLDR, dnes jsou zdrojem cenných informací. Zběhové mohou pomoct i Trumpovi

sinfin.digital