Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

„Do pr**le už!“ Salvini přirovnal migranty k otrokům a lucemburský ministr se neudržel

„Do pr**le už!“ Salvini přirovnal migranty k otrokům a lucemburský ministr se neudržel

Italský krajně pravicový ministr vnitra Matteo Salvini, který na bezpečnostní konferenci ve Vídni přirovnal africké migranty k otrokům, si vysloužil sprostou nadávku od lucemburského ministra zahraničí. Na své webové stránce to napsal britský list The Guardian.

Salvini, který stojí v čele vládní protiimigrační Ligy, na svém facebookovém profilu v pátek zveřejnil video z konference, na němž reaguje na výroky šéfa lucemburské diplomacie Jeana Asselborna. „Lucemburský ministr dnes ráno prohlásil, že potřebujeme migranty, protože Evropa stárne. Řekl jsem mu, že místo toho pracuji na tom, aby mladí Italové (a Evropané) zase přiváděli na svět děti, protože nechceme nové otroky,“ uvedl Salvini.

Podle něho Itálie nepotřebuje, aby africká mládež nahradila Evropany. „Možná novou migraci potřebují v Lucembursku, v Itálii potřebujeme, aby naše děti měly děti a ne aby noví otroci nahradili ty děti, které my nemáme,“ nechal se slyšet italský politik. Asselborn Salviniho výpady provázel poznámkami jako „Ale jděte“ a připomněl mu Italy žijící v Lucembursku. „Přišli jako migranti a pracovali v Lucembursku, abyste vy v Itálii měli peníze, abyste mohli platit na děti,“ řekl Asselborn. „Merde alors! (Do prdele už!),“ rozkřikl se lucemburský ministr francouzsky.

The Guardian připomíná, že vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi na společné schůzce před několika dny doporučil Salvinimu, aby mírnil svůj agresivní slovník, který používá, když mluví o migrantech.

INFOGRAFIKA DNE: Migrace do EU v prvním pololetí roku 2018INFOGRAFIKA DNE: Migrace do EU v prvním pololetí roku 2018autor: INFO.CZ

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1