Do Řecka míří více migrantů. Kvóty nejsou řešením, opakuje Česko

Lucie Bednárová

Řecké ostrovy čelí rostoucímu počtu migrantů, kteří sem opět přicházejí z Turecka. Podobná situace panuje také na řecko-turecké pozemní hranici, kterou podle údajů Evropské komise překročilo od začátku roku devětkrát více osob než loni. Česko chce i proto pokračovat v debatě o reformě unijního azylového systému, která nyní probíhá mezi státy a institucemi EU. Změny ale musí být komplexní a je nutné zapracovat také na obnovení důvěry veřejnosti, kterou unie jako celek při hledání řešení migrační krize v roce 2015 ztratila. Zaznělo to na diskusi věnované výzvám EU, která dnes probíhá v Praze.

„Abych byla upřímná, situace není vyřešená a je pořád velmi křehká,“ řekla na mezinárodní konferenci, kterou v hlavním městě uspořádal Institut pro politiku a společnost, ředitelka Odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra Pavla Novotná. I z tohoto důvodu je podle ní důležité, aby EU pokročila v diskusích o reformě společného azylového systému, kterou nyní vedou členské státy a unijní instituce. Debata o změnách ve společné azylové politice EU odstartovala v reakci na migrační krizi, kterou v Evropě způsobil nekontrolovaný příliv uprchlíků a ekonomických migrantů v roce 2015. Shodu se zatím najít nepodařilo.

„Musíme kompletně změnit systém. Ne tedy pouze azylovou politiku, ale i ochranu vnějších hranic unie, Schengen, politiku návratů, vízovou politiku, rozvojovou politiku unie, a dále také krizové mechanismy a v neposlední řadě i financování,“ uvedla Novotná.

Šéfa Facebooku budou grilovat europoslanci. Po kritice souhlasili s online přenosem

sinfin.digital